Quantcast
Channel: Το Χρήμα »οφειλές
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39

Και τώρα…η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια

$
0
0

 

konstas1

Λίγες μόνο μέρες μετά την ψήφιση από τη Βουλή, της ρύθμισης με τις 72 έως 100 δόσεις για τις οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία, το Υπουργείο Ανάπτυξης θα καταθέσει τη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια των τραπεζών». Ο βασικός κανόνας που διέπει όλες τις ρυθμίσεις χρεών και οφειλών είναι απλός: Όσοι θέλουν να είναι συνεπείς αλλά δεν μπορούν, θα τύχουν βοήθειας και  υποστήριξης. Όσοι δεν θέλουν γιατί είναι οπαδοί του «δεν πληρώνω τα Μνημόνια», δεν έχουν λόγο να ασχοληθούν. Όσοι δεν μπορούν γιατί οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της εποχής, τους οδήγησαν στο περιθώριο, αποτελούν αρμοδιότητα άλλων φορέων του Κράτους, αυτών της κοινωνικής προστασίας.

Τόσο οι ρυθμίσεις οφειλών προς τα δημόσια ταμεία όσο και η επικείμενη ρύθμιση για τα δάνεια των τραπεζών, στοχεύουν στην κρίσιμη εκείνη μάζα των φορολογουμένων που θέλουν να είναι συνεπείς γνωρίζοντας ότι η συνέπεια στις υποχρεώσεις είναι οδυνηρή και απαιτεί σοβαρές οικονομικές θυσίες. Οι υπόλοιποι αποτελούν αντικείμενο του ΣΔΟΕ αλλά και των Φορέων Κοινωνικής Προστασίας.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών αφορά τις επιχειρήσεις εκείνες και τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιο τζίρο όχι μεγαλύτερο των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Εφόσον οι δανειολήπτες αυτοί έχουν οφειλές έως 500.000 Ευρώ σε καθυστέρηση 3 μηνών, θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για τα «κόκκινα δάνεια», η οποία συνδυάζεται αμέσως με την αντίστοιχη για τα χρέη προς Ταμεία και

Εφορία. Προσοχή! Το ποσό των 500.000 Ευρώ πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον προς το 50% των συνολικών απαιτήσεων του χρηματοδοτικού ιδρύματος κατά του οφειλέτη ή εφόσον είναι μικρότερο του ποσού που απαιτείται έτσι ώστε μετά τη διαγραφή το υπόλοιπο της απαίτησης της τράπεζας κατά του οφειλέτη να μην υπερβαίνει το 75% της καθαρής περιουσιακής θέσης του οφειλέτη και των συνοφειλετών…

Υπάρχουν 2 βασικές προϋποθέσεις για την υπαγωγή στην ρύθμιση: 

  • να έχει καταγραφεί μείωση του τζίρου , τουλάχιστον 20% κατά την περίοδο 1η/1/2011-31-12-2013
  • να συναινεί το 50,1% των πιστωτών.

Ο οφειλέτης προσκομίζοντας βεβαίωση της τράπεζας ότι έχει λάβει «επιλέξιμη διαγραφή» δικαιούται να υπαχθεί σε πρόγραμμα εξυπηρέτησης της ληξιπρόθεσμης οφειλής σε 100 μηνιαίες δόσεις και να λάβει πρόσθετη διαγραφή των προσαυξήσεων και προστίμων ίση προς 20%.

Είναι προφανές ότι για να ενταχθεί μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας στη ρύθμιση των τραπεζικών του οφειλών, θα πρέπει προηγουμένως να έχει τακτοποιήσει –ρυθμίσει τις οφειλές του προς τα Δημόσια Ταμεία, δηλαδή τους Ασφαλιστικούς Φορείς και την Εφορία…


Viewing all articles
Browse latest Browse all 39

Trending Articles